Οένας ήταν πλούσιος, καλοντυμένος, υγιής και ελεύθερος πολίτης.
Ημερομηνία:
25/11/2020, 09:21 - Εμφανίσεις: 38
Οένας ήταν πλούσιος, καλοντυμένος, υγιής και ελεύθερος πολίτης.
Ο άλλος φτωχικά ντυμένος, με μυοσκελετικά προβλήματα λόγω των βαρέων εργασιών που εκτελούσε, πιθανώς δούλος.
Και οι δύο όμως είχαν την ίδια τύχη όταν εξερράγη ο Βεζούβιος πριν από 1.941 χρόνια: πέθαναν ο ένας δίπλα στον άλλο στον διάδρομο μιας βίλας, στα περίχωρα της Πομπηίας, όπως αποκάλυψε πρόσφατα, η αρχαιολογική σκαπάνη.
Ανακάλυψη που δεν θα είχε γίνει, ίσως, αν πριν από τρία χρόνια δεν συλλαμβάνονταν μια σπείρα αρχαιοκαπήλων που χρησιμοποιούσαν την έκταση όπου παρευρίσκονταν οι δύο νεκροί για να σκάβουν υπόγειες στοές για τις λαθρανασκαφικές τους δραστηριότητες.
Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι τα δύο θύματα είχαν καταφύγει σε μια κρυπτή στοά ή έναν υπόγειο διάδρομο για να προστατευθούν από την επερχόμενη καταστροφή.
«Πιθανότατα πέθαναν από θερμικό σοκ, όπως φαίνεται από τη συστολή που είχαν υποστεί τα άκρα τους» λέει ο Μάσιμο Οζάνα, διευθυντής του Αρχαιολογικού Πάρκου της Πομπηίας, σε βίντεο που εξέδωσε το υπουργείο Πολιτισμού της Ιταλίας το περασμένο Σάββατο.
Η εξέταση DNA των οστών αποκάλυψε ότι ο ένας άνδρας – ο ευκατάστατος – ήταν ηλικίας μεταξύ 30 και 40 χρόνων και ο νεότερος μεταξύ 18 και 23 χρόνων.
Ο πρώτος είχε ισχυρή δομή οστών ιδιαιτέρως γύρω από την περιοχή του στήθους και φορούσε έναν πτυχωτό μάλλινο χιτώνα.
Ο δεύτερος είχε αρκετούς συμπιεσμένους σπονδύλους, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ήταν χειρώνακτας ή δούλος.
Φορούσε επίσης μάλλινο, πιο απλό, χιτώνα.
Πιστεύεται δε, ότι κατάφεραν να γλιτώσουν από την «επίθεση» ηφαιστειακής τέφρας και ελαφρόπετρας της πρώτης ημέρας και ότι έχασαν τη ζωή τους από την έκρηξη που ακολούθησε την επομένη.
Μόλις την περασμένη εβδομάδα δημιουργήθηκαν καλούπια από γύψο των σορών των δύο ανδρών που εντοπίστηκαν τον προηγούμενο μήνα, τα οποία θα προστεθούν στα περισσότερα από 100 που έχουν παραχθεί από το 1863 από τα θύματα της έκρηξης του ηφαιστείου.
Είναι τα πρώτα που φτιάχνονται εδώ και μισό αιώνα καθώς οι απόπειρες με τη χρήση τσιμέντου τη δεκαετία του 1990 δε...